≡ Menu

Provansa

Provansa je ena izmed najbolj znanih in obiskanih francoskih pokrajin. Nahaja se na jugovzhodu Francije, desno od spodnjega toka reke Rone. Pokrajina je bila prva rimska provinca izven današnjega ozemlja Italije (Provincia Romana) in tako je obdržala tudi ime.

Provansa je zelo raznolika pokrajina, katero na vzhodu omejujejo Alpe, na jugu sredozemsko morje, večinoma pa je ravninska z manjšimi gričevji, je pa s svojo slikovitostjo dala motive priznanim slikarjem kot so Cezanne, Monet, Picasso, Renoir. Sicer je Provansa poznana po neskončnih širjavah sivke oz. lavande, katera daje pokrajini s svojo nežno vijolično barvo poseben pečat, iz nje pa izdelujejo eterična olja, parfume, dišave … Poznana je tudi po izvrstni kulinariki, katera je večinoma bazirana na zelenjavi (npr. Ratatuille) in vinih. Najbolj znani kraji so Aix-en-Provence, Avignon, Arles …

Hoteli v Provansi

2km izven središča zdraviliškega mesteca Aix-en-Provenca se nahaja odličen hotel Escalle Oceania *** z tradicionalno kulinariko, zunanjim bazenom, solarijem, priporočamo tudi hotel Lou Paradou *** v kraju Greux-les-Bains v osrčju Provanse, obdanem s polji sivke. Za mirno preživljanje in odkrivanje Provanse pa predlagamo Résidence Côté Sud *** z 41 udobnimi sobami.

Dodatne hotele najdete preko strani Booking.