≡ Menu

Znamenitosti Francije

Francija ima ogromno zanimivosti in skoraj nemogoče si jih je ogledati na enem potovanju. Tako bomo na tej strani opisali nekatere največje znamenitosti Francije, znamenitosti posameznih mest in regij. Na tak način si jih boste lahko ogledali, če se odpravljate v ta del Francije.

Naravne znamenitosti

Mont Blanc – najvišja gora Evrope z 4.810m višine. Nahaja se na meji med Francijo in Italijo in je del Savojskih Alp. Največ pohodnih poti nanj se začne v bližini mesta Chamonix. Nanj se najlažje povzpnete z gorskim tramvajem, kateri vas v 12km popelje v bližino planinskih koč. Od njih je dobrega pol dneva vzpona do vrha in sestopa nazaj. Pod goro teče nekaj več kot 11.5km dolg cestni tunel in je najkrajša pot med Italijo in Francijo.

Gorges du Verdon (soteska Verdon) – je 700m globoka in 25km dolga soteska reke Verdon v JV delu Francije. Turkizna barva reke in strme stene soteski dajejo posebno mistično noto. Del soteske je možno prehoditi po pešpoteh. Je priljubljena točka za ljubitelje raftanja in kajaka. Stene ob soteski nudijo zanimive izzive za športne plezalce. Iz bližnjih hribov je možno vzleteti z jadralnim padalom in občudovati sotesko iz zraka.

Etretat – je manjše mestece v severni pokrajini Normandiji. Nahaja se 30km severno od mesta Le Havre. Etretat se ponaša z čudovitimi klifi in pečinami, nad katerimi se lahko sprehajate po urejenih poteh. Občudujete lahko tri čudovite naravne loke, bele plaže in strme stene. Mnogi znani francoski slikarji so tukaj naslikali marsikatero vrhunsko umetniško delo.

Pont d’ Arc je največji naravni most, ki se vzpenja nad reko Ardeche v južni Franciji. 59m dolg in 34m visok most vsako leto obišče veliko turistov. Področje je priljubljeno za vožnjo z kajaki. V bližini se nahaja manjša soteska Ardeche. 1km od naravnega mostu se nahaja svetovno znana jama Chauvet. V njej so našli približno 30.000 let stare stenske poslikave pračloveka.

Pic du Midi d’Ossau je 2.884m gora v francoskem delu Pirenejev. Zaradi svoje vpadljive oblike, katera se vzpenja nad dolino Ossau, je priljubljena izletniška točka. V okolici je nekaj manjših jezer in številne pohodne poti. Najlažje je dostopna iz 55km oddaljenega mesta Pau.

Camargue – Regionalni naravni park Camargue se razteza čez največjo rečno delto v zahodni Evropi. Delta reke Rone med Montpellierem in Marseillem je poznana po nenavadno rdeče-rožnati barvi vode. Ta nastane zaradi večje količine soli v manjših lagunah. Občudujete lahko številne flaminge, dele parka pa lahko prejezdite na značilnih belih kamarguških konjih.

Provansa – je ena izmed najbolj obiskanih pokrajin v Franciji. Kdo ne pozna značilnih neskončnih polj v barvi sivke? Pokrajina se razteza vse od Marseilla do italijanske meje. Francija je ena največjih proizvajalk sivkinega eteričnega olja in drugih izdelkov iz sivke. Provansa pa nudi še številne oljčne nasade in manjša srednjeveška mesteca. Ne izpustite obiska mesteca Avignon, kjer se nahaja papeška palača iz 14. stoletja.

Kulturne znamenitosti

Eifflov stolp (Paris) – je eden najbolj prepoznavnih simbolov Francije. Zgrajen je bil konec 19. stoletja za potrebe svetovne razstave EXPO. Stoji na Marsovih poljanah ob levem bregu reke Sene. Z 324m je najvišja zgradba v Franciji, katero vsako leto obišče več milijonov turistov. V najnižji etaži se nahaja večja restavracija za bolj petične goste. V drugem nadstropju je manjša restavracija in prodajalna spominkov. Na vrhu pa stolpa pa se nahaja manjša razgledna ploščad.

Muzej Louvre – je gotovo najbolj znan muzej umetnosti na svetu. Nahaja se v palači Louvre ob desnem bregu Sene v prvem pariškem okrožju. V muzeju se nahaja več kot 380.000 kipov, skulptur in predmetov iz Egipta, Rima, stare Grčije, islamskih dežel in srednjega veka. Prav tako je razstavljenih več kot 35.000 slikarskih del največjih mojstrov likovne umetnosti. Seveda največ pozornosti zavzema slavna Mona Liza Leonarda da Vincija.

Palača Versailles je najbolj znana zgradba iz francoske monarhistične zgodovine. Palača je bila sedež francoskih kraljev za nekaj več kot 100 let. Največji razcvet, širitev obstoječega lovskega dvorca in ureditev versajskih parkov je doživela pod kraljem Ludvikom XIV. Palača se razteza na površini 67.121 m2, ok. 50.000m2 je odprtih za ogled turistom. V njej je več kot 700 sob, 67 stopnišč, 6000 slik, 2100 skulptur … Najbolj znana dvorana v palači je Dvorana Ogledal, kjer je bila podpisana mirovna pogodba ob koncu 1. sv. vojne. Pred palačo se nahaja še več kot 800ha znamenitih versajskih vrtov. Obiščete lahko labirinte iz žive meje, občudujete številna drevesa in cvetlice ali se sprehajate po številnih kilometrih pešpoti.

Mont Saint Michel – je najbolj obiskana točka na obalah Normandije. Nahaja se cca. 88km severno od mesta Rennes. Majhna srednjeveška naselbina se nahaja na otočku pred obalo, ki je z celino povezan z ozko cesto. Na vrhu vzpetine se nahaja gotska opatija Saint Michel iz. 10 stoletja. Vse do danes je pomembna romarska točka in je del francoske zgodovinske dediščine. Ob zelo visoki plimi morje zalije dostopno cesto in Mont Saint Michel za kratek čas postane otok.

Gradovi v dolini Loare – popotovanje po dolini reke Loare vas mimogrede ponese v kakšno pravljico iz otroštva. Tukaj se namreč nahajajo številni gradovi in dvorci, ki so del UNESCO-ve zbirke svetovne dediščine. Najbolj znani so dvorec Chambord, dvorec Chenonceau ter dvorec Cheverny. Obvezen je tudi obisk kraja Amboise, kjer se nahaja grad Chateau Royal d’ Amboise. Grad je bil v svoji zgodovini več kot 500 let sedež francoskih kraljev.

Katedrala Notre Dame Chartres je najlepša gotska katedrala v Franciji. Zgrajena je bila v zgodnjem 11. stoletju. Na in v njej se prepletajo stili gotske in romantične arhitekture. V notranjosti lako občudujete čudovite rozete, lancete in krogovičja z pisanimi steklenimi motivi. Je del UNESCO-ve zbirke svetvne deidščine.

Carcassonne je manjše mestece v južni Franciji. Poznano je po odlično ohranjeni srednjeveški citadeli, katera vsebuje tudi nekaj ostankov rimske postojanke. Nabolj zanimive stavbe so dvorec Comtel, bazilika Saint Nazaire, vhodna vrata Narbonaisse ter muzej inkvizicije.

Jama Lascaux je znamenit kompleks podzemnih jam pri mestecu Montignac. V njej so našli izjemo ohranjene paleolitske poslikave. Večinoma gre za živali, s katerimi so praljudje prihajali ali bili v stiku.

Disneyland Paris je edini Disney-ev zabaviščni par v Evropi. Nahaja se na vzhodnem obrobju Pariza. Na 19km2 površina najdete številne adrenalinske in pustolovske atrakcije, seveda z liki Disney-evih risank in filmov.

Če ste Francijo že obiskali, nam lahko tudi sami sporočite, katere stvari so se vam zdele zanimive in vredne ogleda, da jih objavimo na strani.